Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin 2005’ten beri dünya un ihracatında lider olduğunu, TMO’nun ise 12,3 milyon tonla rekor alım yaptığını açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin 2005 yılından bu yana dünya un ihracatında birinciliği elinde tuttuğunu açıkladı. Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te düzenlenen Uluslararası Operatif Değirmenciler Birliği (IAOM) Avrasya Konferansı’nda konuşan Yumaklı, Türkiye’nin makarna ihracatında ise küresel ölçekte ikinci sırada yer aldığını belirtti.
Türkiye’nin tarımsal üretim verilerine değinen Bakan Yumaklı, bu yıl buğdayda 24,5 milyon ton, arpada ise 10 milyon ton rekolte beklendiğini ifade etti. Bu rakamlar, önceki sezona kıyasla yüzde 44’lük bir artışı temsil ediyor. Üreticileri destekleyen Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ise bu yıl 12,3 milyon ton hububat alımı gerçekleştirerek kendi tarihinin en yüksek alım seviyesine ulaştı.
TMO bünyesinde şu an 17,5 milyon ton hububat stoku bulunduğunu belirten Yumaklı, gıda arz güvenliği için planlı üretimin ve su kaynaklarının verimli kullanımının kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. İklim değişikliğinin tarımsal üretim üzerindeki etkilerine karşı stok kapasitesinin güçlendirildiğini belirten Bakan, Türkiye’nin bu alandaki tecrübesini bölge ülkeleriyle paylaşmaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.
Özbekistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin son 10 yılda 1 milyar dolardan 3 milyar doların üzerine çıktığına dikkat çeken Yumaklı, hedefin 5 milyar dolar olduğunu kaydetti. Özbekistan Tarım Bakanı İbrohim Abdurahmonov ise tarım teknolojileri ve değirmencilik alanında Türkiye’nin tecrübelerinden faydalandıklarını ve iki ülke arasındaki ilişkilerin stratejik düzeyde seyrettiğini ifade etti.
Hep Gündem, Türkiye ve dünyada öne çıkan gelişmeleri gün boyu takip eder. Siyasetten ekonomiye, teknolojiden sağlığa kadar günün önemli başlıklarını sade ve anlaşılır bir dille okurlarına ulaştırır.
Yorum Yap