Memişoğlu: Organ bağışında 188 bin kayıt, nüfus başına donör sayısı 5,6’ya yükseldi
Sağlık Bakanı Memişoğlu, e-Devlet üzerinden yapılan 188 bin organ bağışını ve nüfus başına donör sayısının 5,6'ya çıktığını açıkladı.
Haber Merkezi, İstanbul
1 dk okuma

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, 6 Kasım 2026 Cuma günü Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği XVI. Kongresi’ne (Transplantasyon’26) katılarak organ bağışına ilişkin güncel verileri paylaştı.
e-Devlet üzerinden bağış sayısında artış
Bakan Memişoğlu, geçen yıl yapılan yasal düzenlemeyle e-Devlet ve e-Nabız üzerinden bağış kararının iletilebildiğini hatırlattı. Bu sistemle bugüne kadar 188 bin bağış yapıldığını belirten Memişoğlu, bağış sayısının geçen yıla göre 5 kat arttığını söyledi. Nüfus başına düşen donör sayısının 4,2 iken 2025 yılında 5,6‘ya çıktığını ifade eden Bakan, hedefin daha yukarıda olduğunu vurguladı.
Merkez kapasitesi ve başarı oranları
Türkiye’de 152 organ nakli merkezinin bulunduğunu aktaran Memişoğlu, bunların 74’ünün böbrek, 50’sinin karaciğer nakli alanında hizmet verdiğini, diğerlerinin ise kalp, pankreas ve akciğer nakli yaptığını kaydetti. Bakan, karaciğer ve diğer nakillerde başarı oranının yüzde 95’in üzerinde olduğunu belirterek ülkenin nakil sayısı ve merkez kapasitesi bakımından dünyada ilk 5 ülke arasında yer aldığını söyledi.
Sağlık çalışanlarına teşekkür
Memişoğlu, hekimlik ve eğitmenliğin insanı iyileştiren kutsal meslekler olduğunu belirterek, sağlık alanında eğitim veren hocaların bu iki görevi bir arada yürüttüğünü ifade etti. Bakan, hocaları saygıyla selamladığını dile getirdi.







